Silvester

Nol woonde met zijn vrouw en dochter op de Zuider IJdijk in Amsterdam, de verlaten, noordelijke kant van het IJ. Op een vrij stukje grond bouwde hij illegaal een paar stallen. Een gepimpte stacaravan deed dienst als woning. Zijn dochtertje zat op de lagere school en werd erg gepest. Op een dag stak een klasgenoot zelfs een potlood in haar oog. In het ziekenhuis aangekomen, moest ze onder narcose om het potlood operatief te laten verwijderen. Ze schreeuwde dat ze dat niet wilde. Na lang aandringen van haar ouders en de arts zei ze: “Okay, maar dan wil ik wel een paard.” Haar ouders beloofden het en het potlood kon worden verwijderd.

Het oog genas voorspoedig en het kind hield haar ouders aan hun belofte. Ze gingen naar een paardenmarkt en de dochter van Nol wees een enorm groot, zwart, maar sterk vermagerd paard aan. “Die wil ik”, zei ze. Het paard bleek echter ziek te zijn en verkocht te worden voor de slacht. Maar het kind hield vol en ze kochten het paard.

Silvester – zoals ze hem noemde – werd opgelapt en de daaropvolgende jaren kreeg de volhardende dochter het voor elkaar hem rij-klaar te maken. Haar zelfvertrouwen groeide en ze genoot van haar imposante paard. Tot ze een vriendje kreeg. Silvester werd verwaarloosd en er verscheen een kaartje bij Albert Heijn met de vraag wie hem wilde verzorgen. Paardenmeisje Desiree zag het kaartje, ging naar Nol en sprak af dat ze de zorg voor het paard over zou nemen.

23 mei 2020. Ik loop met mijn vriend Eddy over de Zuider IJdijk. Het huis en de stallen van Nol en zijn gezin zijn verdwenen. Een buurman van Nol vertelt ons dat hij overleden is. Zijn gezin is naar Oost verhuisd. Eddy weet me te vertellen dat Desiree – zijn ex-vriendin – al lang niet meer voor het paard zorgt. Wat is er met Silvester gebeurd, vraag ik me af. Even komt de gedachte in me boven om alle maneges van Amsterdam te bellen met de vraag of zij een Silvester in hun stallen hebben. Dan voel ik mijn hond hard aan haar riem trekken en worden mijn gedachten alweer afgeleid; ik ben immers een hondenmeisje, geen paardenmeisje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *