Luctor et emergo

Het tegeltje hing op de werkkamer van mijn schoonvader. Ik wist niet wat het betekende. “Ik worstel en kom boven”, zei hij en ik hoorde trots in zijn stem. De Latijnse spreuk stond onder het wapen van Zeeland. Een toepasselijke spreuk voor een van onze waterrijkste provincies. Een provincie met een historie van stoere zeevaarders en vissers die leefden van het water enerzijds en van landarbeiders die vochten tegen het water anderzijds. Het was toen worstelen of ondergaan.

De afgelopen maand dacht ik aan het tegeltje. Worstelen, dat deed ik. Enkele gebeurtenissen die die maand gepasseerd waren, zorgden voor onmacht en verwarring. Mijn hoofd tolde, ik sliep slecht en had veel minder energie dan anders. Ik trok alles in twijfel: wat ik deed en hoe ik het deed. Zo ook met mijn eigen bedrijf. Gelukkig wist ik wat me te doen stond: mensen opzoeken die me konden helpen én waar ik energie van kreeg. Ik boorde mijn netwerk en vriendenkring aan en voerde fijne gesprekken. Mijn energie keerde terug en er vormden zich nieuwe ideeën in mijn hoofd.

In één van deze gesprekken – met fotograaf Arnold Reyneveld – vertelt Arnold dat hij samen met zijn vriend Reinout Bosman een serie podcasts maakt. Ik luister diezelfde dag nog naar de try-out van “Vanuit het hart”. De in Florence woonachtige Reinout beschrijft hierin zijn emigratie naar Italië als volgt: “Alsof je met een parachute uit het vliegtuig springt en de parachute bepaalt wanneer hij open gaat”. Ik herken me hier meteen in: het niet meer durven vertrouwen op je eigen kunnen. Als ik verder luister naar het verhaal van Reinout blijkt dat zijn parachute altijd al open was, maar dat hij dat toen nog niet wist. Hij moest weer leren vertrouwen op zijn parachute. “Want we zijn allemaal van waarde en hebben allemaal wat te brengen.”

Door de podcast vallen bij mij de laatste puzzelstukjes op hun plaats. Ook ik heb wat te doen in dit leven en kan rustig vertrouwen op mijn parachute. Ik besluit mijn hart te volgen en me toe te leggen op wat ik écht leuk en belangrijk vind: het houden van interviews en het vastleggen van persoonlijke verhalen.

Ik worstelde, maar kwam weer boven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *