Hoe start je een onderneming? Gewoon beginnen!

Iedere dag check ik meerdere keren mijn facebook. In ieder geval ’s morgens tijdens het ontbijt en ’s avonds rond 19.00 uur (wist je dat dit de beste tijd is om berichten op facebook te plaatsen als je interactie wilt met je klanten?). Zo ook op die ochtend in april. Mijn blik blijft hangen bij het bericht: “Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur”, gepost door Angelique Nijssen. Ik lees verder. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een subsidieregeling opengesteld voor de werkende 45+’er. Als deze ontevreden is, moet hij of zij de kans krijgen van baan te veranderen. De pensioengerechtigde leeftijd loopt immers steeds maar op. Ik hoef er niet lang over na te denken en maak meteen een afspraak. Niet dat ik ontevreden ben over mijn huidige baan als secretaresse, maar er “kriebelt” nog iets.

Het traject bestaat uit vier loopbaangesprekken. Angelique en ik nemen mijn huidige situatie en dromen door, doen het kwaliteitenspel en bespreken de mogelijkheden voor het volgen van een opleiding. De conclusie van het traject komt voor mij als een complete verrassing. Gezien mijn huidige situatie als alleenstaande moeder raadt Angelique het me af om van baan te veranderen. Maar er is nog ruimte naast mijn 30-urige werkweek. “Waarom begin je niet voor jezelf als Virtual Assistent gericht op tekst en taal?”. Ik krijg een vette glimlach op mijn gezicht en voel de energie door mijn lijf stromen. En daar staat het ineens zwart op wit. “Te realiseren in 2019: opstart eigen onderneming, te realiseren in 2020: groei”. “Maar hoe dan?”, vraag ik. “Gewoon beginnen”, antwoordt Angelique.

En zo gebeurt het. Op 10 juli schrijf ik me tijdens mijn vakantie in Dishoek in bij de Kamer van Koophandel in Middelburg. “Studio Tekst & Zo” is geboren. Er volgt een periode waarin veel geregeld moet worden. Logo, visitekaartjes, boekhoudprogramma en website. Tussendoor voer ik heel veel leuke netwerkgesprekken. En daar krijg ik me toch een hoop energie van! Want wat is er nou leuker dan praten over je passie met gelijkgestemden en mogelijke toekomstige klanten?

Waar krijg jij het meeste energie van als zelfstandig ondernemer? En wat kost je het meeste energie? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *